Yerebatan Sarnıcı
(No Ratings Yet)
Loading...

Yerebatan Sarnıcı

Romalılar Döneminde İlius Bazilikası’nın olduğu yere yapıldığı için yabancı kaynaklar Bazilika Sarnıcı diyorlar. 532 yılında Bizans İmparatoru l.Jüstinyen tarafından saray’a su sağlamak için yaptırılmış. 80 Milyon metreküp su kapatesine sahip olan sarnıca suyu 25 km uzaklıktaki Belgrat Ormanı’ndan Kemerler ve Tüneller aracılığıyla getirilmiş. Yerebatan Sarnıcı 12 mt Yüksekliğinde 336 Sütun’dan oluşmakta 1500 yıllık bu eser 140 metre’ye 170 mt bir alana yapılmış.
Sarnıc’ta bulunan 2 adet Gorgon Başı Kabartması da çok ilginç biri ters biri düz konulmuş zamanında sütunları yükseltmek için platform olarak konulmuş.Yunan Mitolojisinde Gorgonlar kendilerine bakanları taşa çeviren Yeraltı Dünyasının 3 Başlı Canavarı, lakin sadece bir tanesinin ismi biliniyor oda Medusa. Bu sebeple ne zaman yılan başlı bir kadın imgesi görülürse akla hemen medusa gelir.Bilgelik Tanrıçası Athena’nın kalkanını Ödünç alan Perseus kalkanın önüne koyduğu aynayla Medusa’yı tutarak ayna da kendisini göstermiş.aynada kendisini gören medusanın sonuda kurbanlarıyla aynı olmuş.

Ziyaretçiler sütunların arasında yüzen aynalı sazan balıklarını görünce şaşkına dönüyorlar.Rivayete göre asırlar önce sarnıcın üstünde evi olan bir bizanslı bodrumuna açtığı delikten sarnıca balık atmış balıklar çoğalınca onları tutarak ziyafet çekmiş.

Sarnıcı bulan ilk Avrupalı olduğunu idda eden bir fransız gezgin (1545) Pierre Gilles (Petrus Gyllius) burada yaşayan bölge insanının kovaları sarkıtarak su çektiklerine şahit olmuş. Yazar Kitabında (Konstantinopolis’in Antikaları) sarnıcı ilk bulan Avrupalı olarak bahsediyor. Sarnıca suyun nasıl ulaştığını anlatan yazar Osmanlı’nın bu suyu içmediğini sadece bahçe sulama’da kullandığını anlatıyor. 1985-1987 yılları arası Restore edilen sarnıç’a insanların yürüyüş yapabileceği yollar ilave edildi. yaz sıcağında serinlemek için harika bir yer.
Yerebatan Sarnıcı Gülhane ve Sultanahmet duraklarının arasında. Topkapı Sarayı,Sultanahmet Camii ve Ayasofya’ya yürüme mesafesindedir.

Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
Giriş Ücreti: 50TL
Öğrenci: 20TL
Yabancı Ziyaretçi: 190TL

Yerebatan Sarnıcı · Etkinlik Yorumları

Benzer Etkinlikler

Beykoz Mısır Festivali afiş

Beykoz Mısır Festivali

Beykoz Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Mısır Festivali’nde Ayaz Erdoğan ve Ekin Uzunlar sahne alacak. Mısır İkramının yapılacağı festivale davetlisiniz. Tarih:09 Eylül 2023 Saat:19.30 Yer: Beykoz Küçüksu Çayırı

Çanakkale Zaferi Sergisi afiş

Çanakkale Zaferi Sergisi

Büyük zafere tanıklık eden eserlerin yer aldığı Çanakkale Zaferi Sergisi 10-11-12 Mart tarihlerinde 12:00 – 20:00 saatleri arasında ÖzdilekPark İstanbul’da!

Ben de Varım Sergi afiş

Ben de Varım Sergi

25 Kasım – 11 Aralık tarihleri arasında Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı, birçok farklı şehirden görsel sanatlar öğretmenlerinin sanatsal üretimlerinin sergileneceği “Ben de Varım” sergisine tüm sanatseverleri bekliyoruz. Tarih: 25 Kasım-11 Aralık 2022 Yer: Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi

Boşlukta Mevcut Sergisi afiş

Boşlukta Mevcut Sergisi

Simsiyah bir boşluğun içinde vücut bulan sese, ışığa ve kente! Küratörlüğünü Derya Yücel’in yaptığı Boşlukta Mevcut sergisi, sesin ve ışığın başrol oynadığı bir kentte, bir tür ”mekansız mekan” deneyimi sunuyor. Taksim Sanat’ın kamusal alanı, 13 sanatçının güncel gerçeklikte değişen ve dönüşen iletişim biçimlerine dair ses, ışık ve video üretimlerinden oluşan eserlerine ev sahipliği yapıyor. Boşlukta […]

Yerebatan Sarnıcı afiş

Yerebatan Sarnıcı

Romalılar Döneminde İlius Bazilikası’nın olduğu yere yapıldığı için yabancı kaynaklar Bazilika Sarnıcı diyorlar. 532 yılında Bizans İmparatoru l.Jüstinyen tarafından saray’a su sağlamak için yaptırılmış. 80 Milyon metreküp su kapatesine sahip olan sarnıca suyu 25 km uzaklıktaki Belgrat Ormanı’ndan Kemerler ve Tüneller aracılığıyla getirilmiş. Yerebatan Sarnıcı 12 mt Yüksekliğinde 336 Sütun’dan oluşmakta 1500 yıllık bu eser […]