İstanbul’un en muhteşem yerlerinden biriside bu bizans kilisesi.Edirnekapı Surlarının arkasında kalan bu gizli güzellik mozaik ve freskleriyle adeta tarihi yaşatıp başınızı döndürebilir. Kariye Müzesi zamanında Chora Kilisesi olarak inşa edilmiş.Chora eski yunancada kırsal alan anlamına gelirmiş.kilise yapıldığında konstantin surlarının dışındaymış.Theodosios surların sınırlarını genişletmiş ve Kariye’yi surların içine almış fakat kilise’nin ismini değişmemiş.sebebi ise ismin Hz.İsa ve Hz.Meryem’in yaşamın özü anlamını taşıyan mozaikler sayesinde olmuş ve Hz.İsa’nın mekanı olarak kabul görmüş.
Bazı rivayetlere göre fetih’den sonra camiye dönüştürülen kilisenin ismi osmanlıda şehir dışı-köy anlamına gelen Karye kelimesi konulmuş.bizans dönemindeki isme benzer bir isimle devam ettirmişler diye yazıyor.
Tüm Zamanların Hıristiyan sanatında Anastasis freksi bir baş yapıt.
1515 kilise Sultan 2.Beyazıt’ın sadrıazamı Ali Atik Paşa tarafından mihrap ve minare eklenerek camiye dönüştürülmüş.mozaik ve freksilerin üstü alçı ve beyaz badana ile kapatılmış.Tüm eserler 1948-1958 yılları arasında Amerikan Bizans Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalarla ortaya çıkarılmış.Bu çalışmalarda görevli olan Paul A.Underwood mozaikler ile ilgili tüm bilgileri KARİYE CAMİİ isimli dört ciltlik kitabında toplamış.Cami 1947’de müzeye dönüştürülmüş.
Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği rehberli, ikramlı çok havalı Boğaz Gezileri Başlıyor! Zeytinburnu Belediyesi’nin yeniden başlattığı gezi uygulaması ile ilçede yaşayan tüm vatandaşlar “Boğaz Gezisine” ücretsiz katılabilecekler. 14 Mayıs 2022 Saat: 15.00 Başvuru İçin: www.zeytinburnu.istanbul adresinden veya 444 1984 Çözüm Merkezini arayarak başvuru yapabilirsiniz.
Geleceğin Ressamları Sergisi 9-17 Mayıs 2022 tarihlerinde Hizmet Binasında sergilenecek.
Anıl Zengin, Kişisel Fotoğraf Sergisi 25-30 Nisan 2022 tarihlerinde Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
6. Çocuk ve Gençlik Bienali, çocuklarımızı ve sanatseverleri bekliyor. “Buluşma Noktası” temasıyla gerçekleşecek bienale MKM Beşiktaş Çağdaş’ta ve İskele Meydanı’nda ev sahipliği yapacak. Tarih: 20 Nisan – 22 Mayıs 2022
Fatih Belediyesi, Ramazanın ruhunu kutsal mekanlarda yaşatıyor. Gezi Programı Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesi Hırka-i Şerif Camii Unkapanı Mehmet Emin Tokadi Hazretleri Türbesi Eyüp Sultan Hazretleri Türbesi Online Kayıt İçin: www.fatih.bel.tr