HARFLERİN SANATA YANSIMASI
(No Ratings Yet)
Loading...

HARFLERİN SANATA YANSIMASI

DEMSA KOLEKSİYONU’NDAN BİR SEÇKİ İLE
“HARFLERİN SANATA YANSIMASI”
Beyoğlu Belediyesi , 2017 sanat sezonuna muhteşem bir Hüsn-i Hat sergisi ile hoş geldin diyor!
Sayın Demet- Cengiz ÇETİNDOĞAN, 1997 yılından bu yana sevgi ve aşk ile bir araya getirdikleri hat koleksiyonundan seçme eseri ‘’Harflerin Sanata Yansıması ‘ isimli sergi ile sanatseverler ile paylaşıyor.
Osmanlı Hat Sanatı’nın, 16. yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar uzanan döneminden, Sayın Demet-Cengiz Çetindoğan Koleksiyonu’na ait 40’dan fazla nadir ve seçkin eseri sanatseverlerle buluşturacak olan sergide, başta Kuran-ı Kerim nüshaları olmak üzere, murakkalar, levha ve hilyeler ile birlikte hattatların yazı yazmada kullandığı araçlar yer alacak.
Türkiye’nin en büyük hat koleksiyonlarından biri olan ve Sn. Cengiz Çetindoğan’ın 20 yıllık koleksiyonculuk tutkusu ile meydana getirilen koleksiyon, ilk kez gün yüzüne çıkacak.
Şeyh Hamdullah, Derviş Ali, Hâfız Osman, Mehmet Esat Yesari, Kazasker Mustafa İzzet, Mehmed Şefik Bey, EğrikapılıMehmed Rasim, MahmudCelaleddin, Muhsinzade Abdullah, Yahya Hilmi, Haci Arif Efendi, Sami Efendi, Mehmed Hulusi Efendi, Mehmed Emin Yazıcı, Kamil Akdik, Macid Ayral, Halim Özyazıcı, Hamit Aytaç gibi Türk Hat Sanatına yön vermiş pek çok hattatın itina ile yazdığı 40’dan fazla levha; Hilye-i Şerife, Kur’an-ı Kerim ve murakkaayı ihtiva etmektedir.Ayrıca etkinlikte Sultan III Selim imzalı bir tuğra da sergilenmektedir.
DEMSA Müze Projesi Müdürü İrem Konukcu’nun yönetmenliğinde gerçeklesen serginin küratörlüğünü ve katalog hazırlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyeleri, Yrd. Doç Dr. Hüseyin Gündüz ve Prof. Dr. Faruk Taşkale yapmaktadır.
24 Ocak Salı Saat:19.00’da açılışı yapılacak olan sergi, 14 Mart 2017 tarihine kadar görülebilecektir.
Türkler , İslâm dinini kabul edince ayrı soydan, tamamen farklı bir yazı ile karşılaşmışlardır. Karşılarında hiçbir estetik özellik taşımayan, yalnızca bir okuma yazma aracı olan Arap yazısını Türk kültür ve estetik anlayışı doğrultusunda kendine özgü bir sanat haline getirmişlerdir. Bugün camii, müze, kütüphane, yapı ve özel koleksiyonlarda bulunan nadide el yazmaları; kitaplar, albümler ve levhalar, Türk sanatkârının ince zevkinin ve estetik anlayışının ürünüdür. ‘’ Kur’ân- Kerîm Mekke’de nâzil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı‘’ sözü bu gerçeği en iyi şekilde ifade eder.
Hilye; süs, ziynet, güzel özellikler, güzel yüz anlamına gelmektedir ve Hz.Peygamber’in kutsal özelliklerini anlatan yazılara verilen isimdir. Hilye-i şerîfe, hilye-i saadet, hilye-i nebevî, hilye-i şerîf gibi isimlerle de anılmaktadır.
Hilyeler , XVII.yüzyıla kadar saygı belirtisi olarak katlanıp cepte taşınacak kadar ufak ve küçük kitapçıklar şeklinde yazılmıştır. Ancak XVII .yüzyılın en önemli hattatı Hâfız Osman ile birlikte, duvarlara asılacak levhalar şekilde klasik tasarımı yapılmış olup günümüze kadar da bu klasik tasarımda yazıla gelmiştir. MahmudCelâleddîn ( 1829) gibi hattalar klasik tasarım dışında farklı tasarımlar da geliştirmişlerdir.
Hilye yazıp tezhiplemek hat ve tezhip sanatçıları için onur kaynağı olmuş ; koleksiyonerler için ise vazgeçilmezler arasına girmiştir. Hilyeler sanatçılar ve sanatseverler için günümüzde de en fazla tercih edilen eserlerin başında gelmektedir. Hilyelerin bu kadar önemli olmalarının en önemli nedenleri : Hz. Peygamber’in kutsal özelliklerini anlatıyor olmaları, insanın gözünü ve gönlünü doyuran bir tasarıma sahip olmaları, bulundukları yerleri her türlü kötülüklerden korudukları ve o yerlere sağlık, huzur ve bereket getirdiklerine dair olan inançtır.
Etkinlik Yeri: Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sergi Salonu
Adres: Şahkulu Mah. Meşrutiyet Cad. No:121 Şişhane/ Beyoğlu
Açılış Kokteyl : 24 Ocak 2017 Salı Saat:19.00
Pınar KÜRKÇÜ
Koordinatör
BB Başkanlık Binası Sergi Salonu
Şahkulu Mah. Meşrutiyet Cad. No:121 Şişhane

HARFLERİN SANATA YANSIMASI · Etkinlik Yorumları

Benzer Etkinlikler

Beykoz Mısır Festivali afiş

Beykoz Mısır Festivali

Beykoz Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Mısır Festivali’nde Ayaz Erdoğan ve Ekin Uzunlar sahne alacak. Mısır İkramının yapılacağı festivale davetlisiniz. Tarih:09 Eylül 2023 Saat:19.30 Yer: Beykoz Küçüksu Çayırı

Çanakkale Zaferi Sergisi afiş

Çanakkale Zaferi Sergisi

Büyük zafere tanıklık eden eserlerin yer aldığı Çanakkale Zaferi Sergisi 10-11-12 Mart tarihlerinde 12:00 – 20:00 saatleri arasında ÖzdilekPark İstanbul’da!

Ben de Varım Sergi afiş

Ben de Varım Sergi

25 Kasım – 11 Aralık tarihleri arasında Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı, birçok farklı şehirden görsel sanatlar öğretmenlerinin sanatsal üretimlerinin sergileneceği “Ben de Varım” sergisine tüm sanatseverleri bekliyoruz. Tarih: 25 Kasım-11 Aralık 2022 Yer: Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi

Boşlukta Mevcut Sergisi afiş

Boşlukta Mevcut Sergisi

Simsiyah bir boşluğun içinde vücut bulan sese, ışığa ve kente! Küratörlüğünü Derya Yücel’in yaptığı Boşlukta Mevcut sergisi, sesin ve ışığın başrol oynadığı bir kentte, bir tür ”mekansız mekan” deneyimi sunuyor. Taksim Sanat’ın kamusal alanı, 13 sanatçının güncel gerçeklikte değişen ve dönüşen iletişim biçimlerine dair ses, ışık ve video üretimlerinden oluşan eserlerine ev sahipliği yapıyor. Boşlukta […]

Yerebatan Sarnıcı afiş

Yerebatan Sarnıcı

Romalılar Döneminde İlius Bazilikası’nın olduğu yere yapıldığı için yabancı kaynaklar Bazilika Sarnıcı diyorlar. 532 yılında Bizans İmparatoru l.Jüstinyen tarafından saray’a su sağlamak için yaptırılmış. 80 Milyon metreküp su kapatesine sahip olan sarnıca suyu 25 km uzaklıktaki Belgrat Ormanı’ndan Kemerler ve Tüneller aracılığıyla getirilmiş. Yerebatan Sarnıcı 12 mt Yüksekliğinde 336 Sütun’dan oluşmakta 1500 yıllık bu eser […]