Eski İstanbul
(No Ratings Yet)
Loading...

Eski İstanbul

Dünyada Bütün Şehirler Sönmeye Mahkumdur,Ancak İstanbul İnsanlar Var Oldukça Yaşayacaktır.
XVI.Yüzyılın Ortalarında İstanbul’a Gelip Antik Zamanlara Ait Arama yapmaya Başlayan Albi’li Zoolog Petrus Gyllius (1495-1555) İstanbul Coğrafyası’yla İlgili,Ölümünden sonra Çoğaltılan Kitabında İstanbul İçin Hislerini Bu Şekilde Dile Getirmektedir.
Gyllius’un Yazıları XVI.Yüzyılın Ortalarında İstanbul’daki Antik Çağ ve Bizans Çağı İle İlgilidir.
Bertrandon de la Broguiere(1432)veya İbni Batuta’nın (XIV.yy) Seyahatnamelerinde İlgi Çeken Bilgiler Bulabilirsiniz.İbni Batuta Bizans Sarayı Tarafından Kabul Edilmiş. İmparator ile birlikte uzun süre İstanbul’da kalmış ve İstanbul’un her bir köşesini gezmiştir.Ona göre şehir sonsuz denecek kadar büyüktür.Bertrandon de La Broğuiere İstanbul’a geldiğinde Üsküdar Türkler’in elindedir.İstanbul’a gidenlerden vergi alınmaktadır.Pera (Galata) Milano Dukası Viskonti’nin elindedir ve genovalı tüccarlar tarafından idare edilmektedir.Türkler Galata ile anlaşmışlardır.İstanbul Bizanslıların elindedir.Şehirde oturulan mekanlar az boş arazi daha fazladır.
Çok Güzel Olduğu söylenen Trabzon Prensesi İmparatoriçe Maria’yı, İmparator VII.İoannes Paleoilogos Ayasofya’da Görür Ve Üçüncü Karısı Olur. İstanbul XVI.Yüzyılda Bir Dünya Başkentidir. Osmanlı İmparatorlu’ğu En Geniş Topraklara sahip olup en görkemli anlarını yaşamaktadır.İstanbul Dahil Tüm Dünya Osmanlı İmparatorluğuna Büyük İlgi Duymaktadır. Bütün Ülkelerden Elçiler,Tüccarlar,Ressamlar, Seyyahlar Kent’e Akın Eder Dünya’nın Osmanlıya Duyduğu Bu İlgi XX.Yüzyılın İlk Yıllarına Kadar Sürer. 1420’li Yıllarda Floransa’lı Cristoforo Buondelmonti’nin Çizgileri XV.Yüzyılda İstanbul’u Gösteren En Eski Harita Özelliğini Taşımaktadır. Aslı Olmamasına Rağmen O zamanlarda Yapılmış Birçok Kopyası Bulunmaktadır. Hertmann Scehedel’in 1493’te Çoğaltılan Weltchronik (Dünya Kroniği) Adlı Kitabında Gösterilen İki Gravür Bizansın Son Zamanlarında İstanbul’u Göstermektedir. Vavassore Tarafından Yapılan Gravür İse İstanbul’un Fethi’den Sonra Yapılmış (1510) En Eski Resim Olduğu Söylenmektedir.
Flaman Ressam Pieter Coekvan 1533’de İstanbul’a Gelerek Şehrin İki Ayrı Resimini Yapar.
Flensburg’lu Ressam Melchior Lorichs ise 1556-1559 yıllarında İstanbul!a Gelerek Burada Üç Yıl Kalır ve İstanbul’un En Eski, En Gerçekçi ve En Uzun Resmini Yapar (11 mt).
Lorichs İle İstanbul’a Gelen Elçi A.G.Busbecg ” TABİAT SANKİ BURASINI DÜNYA’NIN BAŞKENTİ OLARAK YARATMIŞ GİBİ,BUNDAN DAHA UYGUN BİR YERDE BİR ŞEHİR DÜŞÜNÜLEMEZDİ”. Sözleri İle İstanbul’un Ne Kadar Özel ve Güzel Bir Şehir Olduğunu Vurguluyor.
Cornelius de Bruyn 1678 Yılında İstanbul’a Gelerek Burada Üç Yıl Kalır Notları Ve Resimleri ile İlgi Çeken Bruyn 1680 Yılında Yayınlanan G.J.Grelot’un İstanbul Panaroması XVII.Yüzyılda yapılmış En Önemli ve Gerçekçi Eseridir.
Osmanlı İmparatorluğun’da Yaşayıp İstanbul’da Ölen Flaman Ressam Jean Baptiste Van Mour (1699-1737)
İse Resimlerinde Lale Devrindeki İstanbul’u Ve Sarayda Yapılan Törenleri Tablolarında Göstermiş.
1784-1792 Yıllarında Fransız Büyükelçisi Olarak Görev Yapan Comte de Choiseul -Gouffier Ege İstanbul Ve Anadolu’yu Gösteren Üç Ayrı eser Hazırlamış.Üçüncü eseri Hazırlayan Kişi İse Jean Baptiste Hilair Olmuş.Hilair Bunun Yanında M.D.Ohsson’un Tanınmış Eseri ”Tableau General de I’Empire Ottoman” (Paris 1787-1834) Eserinde İstanbul Saray’ını ve Kent Yaşantısını Ayrıntısıyla ele alıp gravürlerine işlemiştir.
400 Yıl İçerisinde Birçok Tanınmış isim İstanbul’u Kaleme Almıştır.1580 William Harborne,Edward Barton,George sandy,George Wheler,G.A.Oliver,Henry Blunt,Du Mont 1793 Marchebeus,Chateaubriand,Gerard De Nerval,J.Von Hammer,A.de Lamartine,Thepohile Gautier,Lady Montagü,Miss Julia Pardeo,Edmondo de Amicis,Pierre Loti,A.Van Millingen.
III.Selim’in Mimarı ve Kardeşi Hatice Sultan’ın Ressamı Olan Alman Mimar ve Ressam A.I.Melling (1819) İstanbul’u 48 Büyük Resimle En İnce Ayrıntısına Kadar Çizerek Eşsiz Bir Albümle Tüm Dünya’ya Tanıtmıştır. 1834’de İstanbul’a Gelen Ressam Thomas Allom Şehrin Öne Çıkan Anıtlarını Kendi Stilinde Çok Güzel Bir Şekilde Hazırlamıştır.İstanbul Gravürleri Denince Akla İlk Gelen İsimlerdendir. Miss Pardoe’nın İstanbul İle İlgili Aldığı Notlardan Esinlenerek Titiz Bir Çalışma Yapan W.H.Bartlett XX.Yüzyıl’a Ulaşmayan İstanbul’un Her Bir Köşesini Kaydedip Belgelemiştir.
E.Flandin L’Orient’in Albümünü Resimleyip İstanbul’un Pitoresk Yönünü Kendi Özel Uslubuna Göre Yorumlamıştır.
Ayasofya’yı Tamir Eden Fossati Kardeşlerden Gaspera 1847-1849 Renkli Resimleriyle Ayasofya İle Çevresini Kağıda Dökerek Çok Özel Ve Değerli Bir Albüm Hazırlamış.İstanbul’un geçen asırlardaki kağıda döken Preziosi,Pertusier,Brindesi,W.Goble,Lewis,Biseo hepsi ayrı güzellikte ve değerli albümler çıkarmışlardır.Fotoğrafın icadı akabinde Abdullah Kardeşler,Kargopoulo,Robertson,Gülmez Kardeşler,Berggren,Andriomenos,Sebah Joallier İstanbul’un ihtişamlı zamanlarından kalan son anları belgelemiştir.
XIX.Yüzyılda İstanbul gezginlerin en gözde şehirleri arasındadır.Bundan ötürü XX.yüzyılın başlarında İstanbul ile ilgili çok fazla eser yazılmış ve dünyanın üç büyük başkenti arasındadır.Hatta İstanbul’un fotoğrafları kartpostalları gelen ziyaretçiler tarafından satın alınıp ülkelerine gönderilmiştir.Kartpostalları hazırlayanlar İstanbul’un en güzel ve kültürel yerlerini ortaya çıkarmış yaptıkları titiz araştırmalarla belgesel gibi kartpostalları pazarlamışlardır.Şuan bu eski kartpostal ve fotoğraflar bizlere XIX.yüzyıl sonlarında XX.yüzyılın başlarında İstanbul ile ilgili hernevi zengin bilgiler sunmaktadır.Bu resimler bizlere 1894 yılında olan depremde beton yapılaşmaları veya Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki yangılarda yok olan İstanbul’u bir belge olarak göstermektedir.

Eski İstanbul · Etkinlik Yorumları

Benzer Etkinlikler

Beykoz Mısır Festivali afiş

Beykoz Mısır Festivali

Beykoz Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Mısır Festivali’nde Ayaz Erdoğan ve Ekin Uzunlar sahne alacak. Mısır İkramının yapılacağı festivale davetlisiniz. Tarih:09 Eylül 2023 Saat:19.30 Yer: Beykoz Küçüksu Çayırı

Çanakkale Zaferi Sergisi afiş

Çanakkale Zaferi Sergisi

Büyük zafere tanıklık eden eserlerin yer aldığı Çanakkale Zaferi Sergisi 10-11-12 Mart tarihlerinde 12:00 – 20:00 saatleri arasında ÖzdilekPark İstanbul’da!

Ben de Varım Sergi afiş

Ben de Varım Sergi

25 Kasım – 11 Aralık tarihleri arasında Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı, birçok farklı şehirden görsel sanatlar öğretmenlerinin sanatsal üretimlerinin sergileneceği “Ben de Varım” sergisine tüm sanatseverleri bekliyoruz. Tarih: 25 Kasım-11 Aralık 2022 Yer: Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi

Boşlukta Mevcut Sergisi afiş

Boşlukta Mevcut Sergisi

Simsiyah bir boşluğun içinde vücut bulan sese, ışığa ve kente! Küratörlüğünü Derya Yücel’in yaptığı Boşlukta Mevcut sergisi, sesin ve ışığın başrol oynadığı bir kentte, bir tür ”mekansız mekan” deneyimi sunuyor. Taksim Sanat’ın kamusal alanı, 13 sanatçının güncel gerçeklikte değişen ve dönüşen iletişim biçimlerine dair ses, ışık ve video üretimlerinden oluşan eserlerine ev sahipliği yapıyor. Boşlukta […]

Yerebatan Sarnıcı afiş

Yerebatan Sarnıcı

Romalılar Döneminde İlius Bazilikası’nın olduğu yere yapıldığı için yabancı kaynaklar Bazilika Sarnıcı diyorlar. 532 yılında Bizans İmparatoru l.Jüstinyen tarafından saray’a su sağlamak için yaptırılmış. 80 Milyon metreküp su kapatesine sahip olan sarnıca suyu 25 km uzaklıktaki Belgrat Ormanı’ndan Kemerler ve Tüneller aracılığıyla getirilmiş. Yerebatan Sarnıcı 12 mt Yüksekliğinde 336 Sütun’dan oluşmakta 1500 yıllık bu eser […]